EnterCRM Logo
Как да изберем подходящия Salesforce лиценз?

Как да изберем подходящия Salesforce лиценз?

Бърз преглед на различните алтернативи за Salesforce лицензи и какво да очакваме

Що се отнася до избора на подходящ потребителски лиценз за Salesforce, то съществуват определени специфики, които е добре да имаме предвид. Основната цел на лицензите е да предложат възможност за растеж и гъвкавост на нашия бизнес в облака. Стартирайки от най-ниското ниво, ние ще разгледаме системата Salesforce и ще научим как да я използваме, докато все още сме с ограничен бюджет. Това е изключителна възможност, защото ни позволява да се приспособим към един различен начин на бизнес мислене и работа. Той представлява преминаването от различни специализирани софтуерни решения, които се борим да внедрим и интегрираме безуспешно, към стабилна и унифицирана платформа за данни, каквато е Salesforce.

Първото нещо, което трябва да изберем е бизнес приложението за нашата Salesforce среда. Можем да изберем между модул за продажби (CRM/Sales Cloud), обслужване (Service Cloud), двата модула заедно или други модули на Salesforce (например Marketing Cloud, Pardot, Financial Services и други). Това е въпрос на стратегия и визия. Във всеки случай трябва да имаме предвид, че няма правилен или грешен Salesforce лиценз, с който да започнем. Това, което наистина има значение в този момент, е да стартираме и да изследваме различните възможности.

Достатъчно добър ли е стартовият лиценз Salesforce Essentials?

Salesforce Essentials е базов потребителски лиценз и съдържа куп функции. Също така и липсват много от онези неща, които правят Salesforce страхотната универсална платформа, която познаваме и обичаме. Причината да изберем този лиценз е натрупването на опит. Той е създаден за малки предприятия, соло предприемачи, както и хора, които тепърва стартират и нямат обособен бюджет за управление на CRM. На месечна цена колкото пица с напитка, Salesforce Essentials е чудесен способ за преминаване към дигиталната бизнес култура. Това не е просто силно ограничено стартово решение, изградено единствено с цел маркетинг. Напротив, това е пълноценно бизнес решение, което може да работи ефективно, ако и ние вложим усилия да го използваме. Най-голямата полза от Salesforce Essentials е адаптацията към начина на работа на Salesforce. Силата на платформата дава възможност на бизнеса да трансформира работните процеси и най-важното - начина на мислене. Останалото е въпрос на ръст и развитие. Изкачвайки стълбата на лицензите, Salesforce ни улеснява да получаваме повече функционалности и ресурси, когато са ни необходими.
Salesforce Essentials ни дава основата с набор от прецизно подбрани стандартни обекти. Това са обекти като компании, контакти, потенциални клиенти и възможности. В този лиценз не е възможна употребата на персонализирани обекти (custom objects). Като за начало в света на CRM нямаме и нужда от тях. Това, от което се нуждаем, е устойчив начин за обработка, групиране и управление на данни. Освен това се нуждаем и от добра комуникация около данните и бизнес процесите. За щастие, ние получаваме стандартно интегриран чат в Salesforce (Salesforce Chatter), дори и с този базов лиценз. Salesforce Essentials е чудесно решение като портал към една бизнес екосистемата. Трябва и да отбележим, че също така получаваме частична възможност да автоматизираме процесите, въпреки че не сме в състояние да автоматизираме имейл кампании например. Имайки предвид, че Salesforce Flow получи значително подобрение на производителността с последното издание Salesforce Summer 20, то това е нещо наистина специално, а и особено в този лиценз. Освен автоматизирането на до 5 процеса, ние получаваме и до 2 персонализирани профила и до 5 възможности за разширяване на достъп, което е чудесно за изграждането на уникалната структура и йерархия на Salesforce средата.
Тъй като бизнесът расте, вероятно скоро ще е необходимо да управаме продукти, ценоразписи, оферти, поръчки, договори и т.н. Ето тук вече Salesforce Professional може да бъде изключително полезно решение.

Едно ниво нагоре със Salesforce Professional

Salesforce Professional наистина е сериозна стъпка от Essentials. Този лиценз ни позволява да създадем до 50 персонализирани обекта, да ги интегрираме в персонализирани приложения и да започнем да изследваме по-задълбочено функционалностите на платформата Salesforce. На това ниво на потребителски лиценз можем да започнем да генерираме прогнози и различни типове записи, което ни позволява да разграничаваме начина, по който екипа подхожда към отделните търговски процеси. Освен това вече можем да използваме управлението на кампании, за да следим, например, нашите маркетингови усилия.
Salesforce Professional може и да прилича много на Essentials, но той предлага съвсем различно изживяване, след като започнем да изследваме всичките възможности и функционалности, които получаваме. Шансът да персонализираме и структурираме данни чрез custom обекти всъщност предлага редица възможности за изследване на нови идеи и изграждане на уникални взаимоотношения в моделът от данни.
Нивото на ангажираност е още една отличителна разлика, когато сравняваме Professional с Essentials. Докато при Essential бихме могли да плащаме месечно и да тестваме, единственият вариант за Salesforce Professional е предплащане на годишна база. Смисълът в това е ангажиране с платформата. Избирането на правилната платформа за управление на бизнес данни е сериозно предизвикателство и миграцията между различни доставчици на решения никога не е разумно решение, защото рискът от загуба и нарушения в данните е значителен.
След като се чувстваме уверени с Professional, вероятно бихме искали да надградим платформата Salesforce чрез персонализирана разработка.

Дали Salesforce Professional поддържа APEX?

Вероятно бихте се изненадали, ала Salesforce Professional не поддържа APEX. Това е езикът за програмиране, който разработчиците на Salesforce използват за създаване на определени правила и писане на код, който изгражда персонализирани функционалности върху платформата Salesforce. Към този момент единствената опция за напълно персонализирано решение е управляван пакет или персонализиран Salesforce компонент от пазара на AppExchange. За съжаление не можем да го включим и като добавка, както бихме направили например с API функционалността в Professional. 
APIs по принцип не са включени в стандартния Salesforce Professional лиценз, но има възможност да при желание да поръчаме функционалността допълнително. За съжаление това не е така с APEX.

Отключваме пълния потенциал на платформата със Salesforce Enterprise

Както подсказва името, Salesforce Enterprise е може би най-популярният потребителски лиценз за по-големите предприятия. Той комбинира до 100 custom обекта с възможности за интегриране на API и APEX. Освен това SE отваря възможността да се използва автоматизация на процеса на одобрение, изграждане на търговски екипи и разделяне на възможностите за по-успешни продажби в екип.
Salesforce Enterprise е подходящ и за използване на функции като Lightning Scheduler за планиране на събития в Salesforce и Einstein Analytics за анализ и прогнози на данни.
Друго предимство на лиценза Salesforce Enterprise е, че ни позволява да получим допълнителни Salesforce Platform лицензи, които са на цената на Salesforce Essentials и които не можем да закупим без Salesforce Enterprise. С други думи, ние можем да получим пълния потенциал на платформата Salesforce, изграждайки персонализирани приложения и генерирайки специализирани екипи от потребители.

Неограничено CRM изживяване със Salesforce Unlimited

Има три думи, които описват какво предлага Salesforce Unlimited - мащаб, поддръжка и устойчивост. Получаваме шест пъти повече място за съхранение на данни за записи, пет пъти по-голямо количество API връзки в сравнение с Enterprise и 24/7 поддръжка и конфигурация от Salesforce. Броят custom обекти също е двоен в сравнение със Salesforce Enterprise. Като месечна инвестиция Salesforce Unlimited се равнява на каквото би вложил един потребител на Essentials за година, но лицензът наистина предлага неограничено изживяване в платформата Salesforce.

В обобщение, изборът на подходящ Salesforce лиценз може да бъде сложна задача. Нашата мисия като регистриран Salesforce партньор в България е да помогнем на бизнеса с консултация и съвет.  Свържете се и споделете своята ситуацията с нас, а ние ще ви консултираме относно най-оптималното решение във връзка със Salesforce лицензите за вашата организация въз основа на предвиден бюджет, очаквания и изисквания.

2020-08-06 16:05:53